Ett av de roligaste sätten att skärpa sinnet och utveckla sina kognitiva förmågor är att spela spel. Emellertid finns det en uppfattning om att datorspelande är ett slöseri med tid och inte särskilt intellektuellt. Denna uppfattning kan inte ligga längre bort från sanningen. I själva verket visar studier att spel kan stärka en rad kognitiva förmågor såsom spatial orientering, minne, perception och resonemang. Framförallt skärps sinnet av att spela på två sätt, vilka är följande:
- Motverkar åldrande.
- Förbättrar fokus och uppmärksamhet.
Läs vidare för att se närmare på dessa goda nyheter.
Motverkar åldrande
Det är ingen slump att du ser äldre människor köra under hastighetsgränsen. Oavsett om det gäller män, kvinnor eller barn har alla en sak gemensamt, nämligen åldrande och de naturliga problem som uppstår med åren. På samma sätt som din kropp kan känna sig ung och pigg i hög ålder av träning, så kan spel föryngra sinnet. Det här kanske låter för bra för att vara sant och kan låta som önsketänkande. Faktum är att studier visar att äldre personer som spelar regelbundet i flera veckor bromsar den kognitiva nedgången med flera år. Drygt tio timmars spelande är vad som räcker för att liva upp dina kognitiva förmågor.
En annan studie som tydligt visar att spelande motverkar kognitivt åldrande var en studie där äldre personer spelade Tetris. Efter 35 timmars spelande hade de äldre en snabbare reaktionsförmåga jämfört med en kontrollgrupp som inte spelade.
Egentligen räcker det med att se på vilka kognitiva fördelar andra typer av spel som korsord och sudoku ger, för att inse fördelarna med spel. Med andra ord betyder det att alla mentala uppgifter som kräver ansträngning hjälper till att finslipa sinnet. Utan tvekan går det säga att spelande inte bara är en hobby för barn och ungdomar. Äldre som vill hålla hjärnan i trim bör hålla igång inte bara med fysisk aktivitet, utan även spela kognitivt utmanande spel där olika förmågor används.
Förbättrar fokus och uppmärksamhet
Den främsta fördelen med att spela är att det förbättrar koncentrationsförmågan. Av denna anledning oroar sig många föräldrar i onödan när de bekymrar sig för att spelande ska försämra barnens fokus och uppmärksamhet. Inte minst tänker de att det kan distrahera deras barn från att fokusera på skola och läxor. Även om denna oro är befogad visar forskning att spel hjälper barn att fokusera bättre genom att stimulera kognitiva förmågor.
Till exempel har det amerikanska psykologförbundet, American Psychological Association, publicerat ett flertal artiklar med spelens positiva effekter på kognitiva förmågor. I en studie genomfördes ett test där två grupper, ena gruppen erfarna spelare och den andra oerfarna, gjorde perceptuella uppgifter och mönsterigenkänning. Gruppen med erfarna spelare presterade bättre än den andra gruppen som sällan spelade. Denna förbättring sägs bero på spelens miljö som stimulerar perceptionsförmågor, uppmärksamhet och kognitivt tänkande.